Труднощі перекладу


Пожар в здании библиотеки Института научной информации по общественным наукам РАН (ВИДЕО)

Поздно вечером 30 января 2015 года на юго-западе Москвы загорелось здание библиотеки Института научной информации по общественным наукам (ИНИОН) Российской академии наук. Сообщение о пожаре по адресу Нахимовский проспект, дом 51 поступило в Центр управления в кризисных ситуациях Главного управления МЧС России по г. Москве в 22 часа 09 минут. Первые пожарные расчеты прибыли на место через 6 минут после сигнала. 




Очаг находится на третьем этаже трехэтажного здания. Огонь охватил площадь около 2000 кв. м, на площади более 1000 кв. м произошло частичное обрушение кровли. Пожару присвоен третий уровень опасности.



Уточняется, что в тушении пожара принимают участие 147 человек личного состава, 38 единиц техники и что пожар уже локализован. Сведений о пострадавших пока не поступало.

Новый король раздал жителям Саудовской Аравии
30 миллиардов долларов

Король Саудовской Аравии Салман бин Абдульазиз: 
«Никакое вознаграждение не воздаст должное за услуги моего народа»

Король Саудовской Аравии Салман бин Абдульазиз в честь своего пришествия к власти распорядился о выплате денежного вознаграждения госслужащим, пенсионерам и учащимся в размере двухмесячной выплаты на общую сумму 30 млрд. долл.

Так, король Саудовской Аравии Салман бин Абдульазиз распорядился о вознаграждении госслужащих, пенсионеров и учащихся в размере двухмесячной выплаты, прощении 500 тысячам гражданских заключенных денежных штрафов до 500 тыс. саудовских риалов (примерно 133 тыс. долл.), а также выдворении иностранных заключенных из страны, с последующим запретом на въезд в королевство, передает Oxu.Az со ссылкой на Агентство Анадолу.

Этим же указом короля выделено 20 млрд. долл. на строительство новых сооружений по обеспечению населения электричеством и питьевой водой.

"Ми стікали кров'ю. А представники ОБСЄ нас перехрестили і поїхали далі"

Вінничанин Анатолій Боженко (ліворуч)
з товаришем Петром Стусом. Чоловіки разом
 потрапили у полон, лежали в одній палаті.
Анатолій врятував Петра від смерті —
виштовхав його ногами з палаючого
бронетранспортера
— Сепаратисти схопили, коли віз воду на 32-й блокпост, — говорить вінничанин 52-річний Анатолій Боженко. — Командир частини, де я ніс службу, сказав узяти БТР і БМП у 24-ї бригади, дав людей. Ми виїхали, але потрапили в засідку. Намагалися відбиватися, та заклинило башту. Нас добряче шарахнуло, почали горіти.

28 грудня торік він повернувся з полону в Луганську. Тепер проходить реабілітацію у Вінницькому госпіталі. В Анатолія болить голова, не чує на праве вухо, погіршився зір.

— Із БТР нас викинуло. На мені загорівся одяг, обгоріла шкіра рук, обличчя. Я оглух, — розповідає у відпочинковій зоні госпіталю. Там холодно, тому одягнув куртку. Після повернення з полону збрив бороду, підстриг вуса. Говорить голосно, по приміщенню йде відлуння. — Врятувало те, що під формою був у своїй куртці і бронежилеті. До пізнього вечора пролежали обгорілі на узбіччі, стікали кров'ю. Повідомив по рації, що нас підбили, але командування не організувало вивіз поранених. Повз проїжджали представники ОБСЄ. Просили їх допомогти, та вони лише перехрестили нас і поїхали далі. Здали наші координати донським козакам, які і підібрали.

Чоловіка доставили в Луганську обласну лікарню. Він був контужений, обгоріли вуха.

— Медперсонал ставився до мене добре, — згадує. — Мастили якоюсь маззю зі сріблом. Казали, що від неї помолодшаємо. Перші дні не дозволяли в дзеркало дивитися. Навіть лампочку в коридорі викрутили, щоб ми себе не бачили. За тиждень прийшов до тями. Зрозумів, що в полоні. Покликав медсестру та попросив подзвонити. Вона злякалася і не дала, але обіцяла поговорити із завідувачем відділення. Той ввечері дозволив зателефонувати жінці. Сказав, що в тяжкому стані, але в лікарні. Дружина рвалася їхати спасати мене, та відговорив.

Заява МЗС України у зв’язку з арештом заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза

В Україні обурені фактом арешту в Криму одного з лідерів Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза за абсурдними звинуваченнями в організації та участі в масових заворушеннях, які відбулися 26 лютого 2014 р. у Сімферополі, Автономна Республіка Крим.

Цей ганебний випадок є продовженням злочинної політики РФ в окупованій Автономній Республіці Крим, спрямованої на дискредитацію всього українського та залякування активістів кримськотатарського народу, які чинять їй найбільш активний опір.

Ахтем Чийгоз

Окремо відзначаємо, що арешту Ахтема Чийгоза передував обшук 26 січня ц.р. кримськотатарського телеканалу "ATR" в Сімферополі та вилучення архівів з матеріалами про події 26 лютого 2014 р. Єдина «провина» телеканалу полягає в тому, що він висвітлював ці події.

Вимагаємо від російської окупаційної влади негайно звільнити Ахтема Чийгоза, припинити переслідування кримських татар і вжити заходів для припинення системних порушень прав людини в Автономній Республіці Крим.

Закликаємо міжнародне співтовариство засудити акти переслідувань і терору проти кримськотатарського населення Криму.

Переконані, що репресії окупаційної влади не зламають духу кримськотатарського народу, який пережив депортацію, організовану сталінським режимом.

Джерелом ескалації кризи на Донбасі Бжезінський називає Росію і, зокрема, Владіміра Путіна

Укрінформ, 30.01.2015 13:27Санкції Євросоюзу завадили Кремлю знищити незалежність України.

Таку думку польським журналістам у Вашингтоні висловив колишній радник президента США Джиммі Картера з питань національної безпеки, професор Збігнєв Бжезінський, повідомляє РАР.

«Якщо б не було санкцій, то Росія, на жаль, мала б свободу дій у знищенні незалежності України», — заявив Бжезінський.

Він підкреслив, що ставка у цій «геополітичній грі» є вищою, ніж сама незалежність України.

«Якщо це трапилося б (втрата Україною незалежності — ред.), то бажання повторити це будь-де в іншому місці, а особливо у балтійських країнах, було б (у Москви — ред.) дуже сильним, і невідомо, яким чином Росія діяла б. Ставка, дійсно, є дуже високою: стабільність Європи, стабільність існуючої ситуації і кордонів держав і право вибору свого майбутнього, що є правом кожної з європейських країн», — наголосив професор.

Джерелом ескалації останнім часом кризи на Донбасі Бжезінський називає Росію і, зокрема, Володимира Путіна.

«Звичайно, ця ескалація не є спонтанною, вона викликана ззовні. Можливо, що ця нетерплячість виникає з того, що ситуація розвивається у напрямі, в якому він (Путін — ред.) би не хотів, і що він не може повторити того, що досягнув у Криму: опанування значної частини території країни без жодного пострілу», — констатував Бжезінський.

З 1 лютого 2015 року торгівельна мережа «Рукавичка» припиняє продаж російських товарів

Керівництво однієї з найбільших українських мереж супермаркетів «Рукавичка» заявило про повну відмову від торгівлі товарами російського походження з 1 лютого 2015 року.

Повідомлення про вилучення з продажу товарів російського походження було опубліковане на офіційному сайті мережі супермаркетів «Рукавичка» 29 січня.

«З 1 лютого мережа «Рукавичка» припиняє продаж російських товарів. Керівництво компанії прийняло рішення заблокувати прийом товару з штрих-кодом агресора «46» та дало доручення працівникам щодо подальшого виявлення та вилучення торгових марок російського походження, замаскованих під товари з українським чи іноземним штрих-кодом», — сказано, зокрема, у повідомленні.




У компанії також наголошують, що повна відмова від продажу російських товарів — це принципова позиція керівництва мережі і попереджають, що заміна цієї продукції європейськими аналогами може вплинути на вартість товарів.

Затриманий СБУ російський танкіст: "У Росії танки масово розконсервовуються і прямо в солідолі переганяються через український кордон"

Затриманий СБУ громадянин Росії Гаджиєв, 1973 р.н.,
уродженець та мешканець
селища Левокумське Левокумського р-ну
Ставропольського краю РФ
У ході проведення антитерористичної операції військова контррозвідка СБУ спільно з підрозділами ЗС України затримала в районі н.п. Санжарівка Луганської області російського найманця, механіка-водія бронетехніки терористів. Танк Т-64, який здійснював обстріл українських позицій, був знищений силами АТО під час бойового зіткнення.

Громадянин Росії Гаджиєв, 1973 р.н., уродженець та мешканець селища Левокумське Левокумського р-ну Ставропільського краю РФ, у складі незаконних збройних формувань терористичної організації «ЛНР» брав участь у бойових діях проти українських військових підрозділів.

Він розповів, що був завербований російськими правоохоронцями, незаконно доправлений на територію України за сприяння російських прикордонників. Його зарахували до складу керованого російськими офіцерами незаконного військового формування, де видали зброю. За командами російських спеців він здійснював обстріли українських військових підрозділів з бронетехніки, заведеної з території Росії.

Президент України підписав Указ про додаткові заходи щодо забезпечення проведення часткової мобілізації

Президент України Петро Порошенко підписав Указ про додаткові заходи щодо забезпечення проведення часткової мобілізації у 2015 році.

Президент доручив Кабінету Міністрів забезпечити встановлення порядку застосування норм і положень низки законодавчих актів стосовно мобілізації. Згідно з Указом, Уряд має опрацювати питання законодавчого врегулювання порядку виїзду за кордон громадян України, які підлягають призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

У документі також зазначається, що Кабінет Міністрів має розробити і внести на розгляд Верховної Ради законопроекти щодо внесення змін до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» в частині унормування питання звільнення з військової служби під час мобілізації (в особливий період) військовослужбовців з метою забезпечення ротації особового складу; про доктрину соціального захисту та психологічної реабілітації осіб, які постраждали під час виконання обов’язків військової служби в Україні.

Оновлений тимчасовий порядок в'їзду на неконтрольовану територію та виїзду з неї громадян України та іноземців (осіб без громадянства) від 28.01.2015

Відповідно до Тимчасового порядку здійснення контролю за переміщенням осіб, транспортних засобів і вантажів вздовж лінії зіткнення у межах Донецької та Луганської областей, в’їзд на неконтрольовану територію та виїзд з неї громадян України та іноземців (осіб без громадянства) здійснюється за умови пред’явлення паспортного документа та перепустки, виданої координаційними групами або координаційним центром.

Оформлення таких перепусток здійснюється безкоштовно координаційним центром при Штабі АТО у м. Краматорськ та координаційними групами, які створені при управліннях (відділах) МВС у містах Старобельськ, Артемівськ, Велика Новосілка, Маріуполь:

Старобельськ (сектор «А»)
«Луганськ — Станично-Луганське — Широкий»,
«Стаханов – Первомайск – Золоте – Гірське - Лисичанськ»,

Артемівськ (сектор «С»)
«Фащівка — Дебальцеве — Артемівськ»,
«Горлівка — Артемівськ»,

Велика Новосілка (сектор «Б»)
«Донецьк — Курахове»,
«Донецьк — Маріуполь (через Волноваху)»,

Доллар и евро наращивают рост, доллар достигал 70 руб., евро превысил 81 руб.

Интерфакс-Украина, 30.01.2015 13:01. Доллар и евро усилили рост, обновляя максимумы с декабря на "Московской бирже", доллар достигал 70 руб., евро превысил 81 руб. на неожиданном решении ЦБ РФ снизить ключевую ставку до 15% годовых.

ЦБ РФ сообщил, что по итогам заседания совета директоров снизил ключевую ставку недельного репо на 2 процентных пункта, до 15% годовых. Практически все эксперты ожидали сохранения ставки на прежнем уровне.

В первую минуту после публикации решения ЦБ РФ по ставке (в 13:30 мск) доллар США взлетал до уровня 70,45 руб./$1, прибавив в этот момент 1,72 рубля; евро вырастал до 79,77 руб./EUR1, поднявшись на 2,1 рубля.

Однако спустя еще минуты валюты резко отыграли обратно: доллар к 13:34 мск отступил от максимума примерно на 50 копеек, до 69,9 руб./$1, евро откатился до 79,3 руб./EUR1.

Но еще через 10 минут рост валют опять усилился: доллар достигал 71 руб./$1, евро — 80,49 руб./EUR1.

Рост валют к предыдущему закрытию составил в этот момент 2,3 рубля (доллар) и 2,8 рубля (евро); с начала недели доллар вырос уже на 6,76 рубля, или на 10,5%, евро — на 8,4 рубля, или на 11,5%.


Порошенко підписав зміни до законодавства щодо невідворотності покарання для осіб на тимчасово окупованих територіях

Президент Петро Порошенко підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо невідворотності покарання осіб, які перебувають на тимчасово окупованій території України або в районі проведення антитерористичної операції, та вдосконалення процедур здійснення конфіскації».

Законом № 119-VIII від 15 січня 2015 року вносяться зміни до законодавства, згідно з якими дія існуючого в Кримінальному процесуальному кодексі інституту «спеціального кримінального провадження» поширюється на підозрюваних (обвинувачених), які перебувають на тимчасово окупованій території України або в районі проведення антитерористичної операції, та оголошені у розшук.

Мочанов: Заявления Захарченко про котёл и про то, что "Углегорск наш", не соответствуют действительности

Итак, Углегорск. Без деталей и подробностей, чтобы никому не навредить. Но и температуру ожидания и обсуждения — сбить маленько. Мы сейчас в дороге, машина загружена важным, нужным и полезным гуманитарным, оставили место для свежего хлеба, который прям щаз традиционно грузим у Димки в Харькове. Дозвонился Фацык из Свитязя, одного из нераспиаренных батальонов, нёсших службу по контролю за Углегорском. Связи с бывшей Хацапетовкой нет, но в прошлом Десантник (а бывшей десантуры ей Богу реально — не бывает!)
залез на высокую точку и поймал связь.

Заявления Захарченко про котёл и про то, что "Углегорск наш", не соответствуют действительности. И про дорогу от Дебальцево до Артёмовска — тоже. На этой трассе и раньше можно было нарваться на артилерийские или диверсионные неприятности — ничего нового и экстраординарного там сейчас не происходит. Рабочая военная обстановка. Как обычно.

Виталий Ярема: На данный момент наложен арест на почти $100 млн, принадлежащих Юрию Иванющенко

Юрий Иванющенко
На данный момент наложен арест на почти $100 млн, принадлежащих бывшему народному депутату от фракции Партии регионов Юрию Иванющенко, сообщил генеральный прокурор Украины Виталий Ярема.

"Иванющенко объявлено подозрение в совершении преступлений, связанных со злоупотреблением служебным положением, поскольку он был народным депутатом. У него арестованы деньги не только в Швейцарии, но и в странах Прибалтики. Общая сумма — около $100 млн", — рассказал генпрокурор в интервью изданию "Новое время", опубликованном в пятницу.

В.Ярема напомнил, что Ю.Иванющенко входит в санкционный список ЕС.

"Мы надеемся, что после того, как он будет задержан или осужден заочно, эти деньги будут возвращены в бюджет", — отметил он.

Cтанислав Белковский: Путин доездился

Прежде Владимир Путин любил ездить по миру. Посещать всякие саммиты, конгрессы, конференции, торжественные мероприятия. В первые годы правления ему льстило, что главные мировые лидеры принимают его как равного... Потом он сам стал ощущать себя первым среди этих равных.

Да и вообще — международные дела занимали Путина куда больше внутренних. Ведь величие России – оно, как водится в истории, обращено вовне. Вытаскивать свой народ из застарелой грязи – занятие противное и неблагодарное. Совсем другое дело – демонстрация нашей блестящей (в некоторых местах) силы перед лицом иных государств.

Но в последнее время президент все чаще остается дома. Он не поехал на Всемирный экономический форум в Давос. И даже премьер-министра туда не послал, ограничившись первым вице Шуваловым, который рассказал о больших проблемах экономики РФ и одновременно успокоил собравшихся: дорогие россияне все трудности переживут и власть свою не поменяют. Давосским сборищам назло.

Шість тез про Крути, або Що не так із традиційним баченням подій 29 січня 1918 року

У масовій свідомості міцно вкоренився образ Крут як героїчного бою трьохсот юнаків проти незліченних більшовицьких орд, які своїми життями прикривали Київ, бо, мовляв, бездарна влада не потурбувалася про захист столиці. Коли ці тези виголошують люди з націоналістичними переконаннями, до набору обов’язково додається ще нагадування, що майже все поголовно керівництво УНР станом на 1917 — початок 1918 року було соціалістами. Також традиційним стало порівняння Крутів з Фермопілами. В усіх варіантах і варіаціях міфу маємо акцент на особистому героїзмі, самопожертві й трагічній загибелі у нерівному бою.




Тим часом, з цієї «канонічно-всенародної» версії, з точки зору історика, на кожному кроці стирчать незручні кути й неточності. Нижче — аналіз усіх слабких місць традиційної версії та чим загрожує її тиражування у сучасній Україні.

1. Кількість учасників бою і загиблих. «Традиційна» версія повідомляє нам, що «більшовицьким ордам» протистояли всього 300 студентів і майже всі з них або загинули в бою, або потрапили у полон і були там закатовані. Насправді, тільки студентів було 600 осіб (4 сотні розрахунком по 150 осіб на сотню). Крім них, участь у бою брали артилерійська батарея сотника Лощенка, група офіцерів з раніше сформованого штабу та частини «Вільного козацтва» — за найскромнішими підрахунками, з українського боку було щонайменше 800 учасників бою. Студентів, за свідченнями командира бою Аверкія Гончаренка прислали, як допоміжну частину. Точна кількість загиблих не відома досі — А. Гончаренко у спогадах говорить про 250, сучасні оцінки — 70–100 осіб. При цьому більшовиків загинуло щонайменше 300.

2. «Безборонні діти» — одна з улюблених тез «традиційної версії», яка акцентує на молодому віці учасників та нестачі набоїв. Поетичним висловленням цієї тези стала поезія Олекси Стефановича «Крути»: «Дайте набоїв!.... Набоїв — нема. В полі далеко набої….». Насправді у бою під Крутами брала участь мінімум одна артилерійська батарея під командуванням сотника Лошенка, а, за деякими свідченнями, ще й батарея під командуванням Алмазова. Самі крутянці виїхали на позицію зі стрілецькою зброєю і запасом амуніції.

МВД и прокуратура объявили о подозрении в совершении преступления экс-прокурору Сумской области

Экс-прокурору Сумской области инкриминируют участие в уголовном преследовании участников Евромайдана в январе 2014 года.

Сотрудники управления по борьбе с организованной преступностью УМВД Украины в Сумской области собрали документальные доказательства преступной деятельности бывшего главы прокуратуры.

По имеющийся информации, государственный советник юстиции III класса Белоконь Руслан Михайлович участвовал в криминальном преследовании по политическим мотивам участников Сумского Евромайдана. С целью запугать и оказать давление на участников протестных акций, бывший прокурор 27 и 28 января 2014 года массово подписывал документы об объявлении им подозрения в совершении преступлений, уголовные дела по которым были сфальсифицированы.

"У питаннях військової стратегії і тактики я Муженку довіряю більше, ніж Бутусову чи Ярошу"

Хіба не божевілля воювати під час війни з власним Генеральним штабом?! Із історії подібну за розмахом кампанію проти генералітету вели більшовики. Вони при цьому і не приховували, що роблять це з метою розкласти армію. А їхнього лідера в Росію доставили в пломбованому вагоні в рамках спецоперації генштабу, тільки німецького. Як і один дуже відомий журналіст, я теж в дитинстві прочитав "Книгу будущих командиров", і взагалі багато читаю, але, на відміну від нього, не вважаю, що це дає мені право повчати ГШ, як правильно воювати.

У мене недостатньо інформації і знань, щоб оцінювати роботу Муженка. Але про що я можу говорити компетентно, так це про те, що в питаннях військової стратегії і тактики я Муженку довіряю більше, ніж Бутусову чи Ярошу. Це по-перше. 

По-друге, проти Генштабу ведеться цілеспрямована інформаційна кампанія, і мотиви її не військові, а просто політичні.