Як діяти при виявленні підозрілих предметів та вибухових пристроїв

Шановні громадяни! У зв’язку із загостренням ситуації у Донецькій та Луганській областях, Державна служба України з надзвичайних ситуацій звертається до вас з проханням бути пильними та завжди пам’ятати основні правила дій при виявленні підозрілих предметів та вибухових пристроїв, які часто бувають замасковані під дитячі іграшки чи побутові предмети.

Щоб вирізнити вибухові пристрої з-поміж усіх інших, варто запам’ятати їхні характерні ознаки:
  • предмети є незнайомими або незвичними для цієї обстановки чи території;
  • наявність звуків, що лунають від предмету (цокання годинника, сигнали через певний проміжок часу), миготіння індикаторної лампочки;
  • наявність джерел живлення на механізмі або поряд з ним (батарейки, акумулятора тощо);
  • наявність розтяжки дротів, або дротів, що тягнуться від механізму на велику відстань;
  • предмет може бути підвішений на дереві або залишений на лавці.
 


Найчастіше вибухові пристрої можна виявити у місцях масового перебування людей. Тому, якщо ви побачили підозрілий предмет на вулиці:
  • негайно повідомте про це Службу порятунку за номером 101 та правоохоронні органи за номером 102;
  • попередьте перехожих про можливу небезпеку;
  • очікуючи на прибуття рятувальників, огородіть чимось небезпечне місце та відійдіть від знахідки на безпечну відстань (100 м). Для огородження скористайся будь-якими підручними матеріалами: гілками, мотузками, шматками тканини, камінням тощо.

Якщо ви перебуваєте у громадському транспорті та інших місцях скупчення людей, вам необхідно бути особливо уважними та дотримуватись таких правил:
  • звертайте увагу на залишені сумки, портфелі, згортки чи інші предмети, у яких можуть бути заховані саморобні вибухові пристрої;
  • у разі виявлення підозрілого предмета негайно за допомогою кнопки виклику водія (машиніста), переговорного пристрою чи у інший спосіб повідомте про знахідку водія (машиніста) чи правоохоронців;
  • не відкривайте знайдені пакети чи сумки, не чіпайте їх та повідомте людей довкола про можливу небезпеку.


Категорично забороняється:
  • торкатися предмету і пересувати його;
  • користуватися засобами радіозв’язку, мобільними телефонами (вони можуть спровокувати вибух);
  • заливати предмет рідинами, засипати грунтом або чимось його накривати;
  • торкатися підозрілого предмету та здійснювати на нього звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини отруйні та чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання.


Якщо лиха не вдалося уникнути і стався вибух, дуже важливо не втратити контроль та не піддатися паніці:
  • спробуйте заспокоїтися та уточнити ситуацію;
  • ні в якому разі не користуйтеся відкритим вогнем;
  • зі зруйнованого приміщення слід виходити обережно, не торкаючись пошкоджених конструкцій та дротів;
  • при задимленні обов’язково захистіть органи дихання змоченою хусткою, шматком тканини чи рушником;
  • по можливості та наявності необхідних знань і навичок надайте першу домедичну допомогу постраждалим;
  • дочекайтеся прибуття представників аварійно-рятувальних служб та у подальшому дійте за їх вказівками;
  • якщо вибух стався у громадському транспорті, вам необхідно, насамперед, виконувати всі команди водія чи команди, які оголошуються дистанційно.


Пам’ятайте! Однією з основних причин нещасних випадків, пов’язаних з вибуховими пристроями, є грубе порушення елементарних правил безпеки. Знешкодити вибуховий пристрій або локалізувати вибух можуть лише підготовлені спеціалісти після виведення людей з небезпечної зони.
ДОВІДКОВО. З початку виконання робіт (6 липня 2014 р.) на звільнених територіях Донбасу підрозділи ДСНС виявили та вилучили 32 203 одиниці боєприпасів, з них — 5138 артилерійських снарядів, 2673 мінометних мін, 2767 бойових гранат та мін, 545 реактивних боєприпасів та більше 21 тис. інших вибухонебезпечних предметів. Крім того, працівники Служби порятунку виявили та знешкодили 574 спеціально встановлених вибухонебезпечних предмети. Перевірено на наявність вибухонебезпечних предметів 968 адміністративних споруд та будівель, 1645,5 га території та 37,5 га акваторії.

БУДЬТЕ УВАЖНІ Й БЕРЕЖІТЬ ДІТЕЙ!

© Прес-служба ДСНС України

Две главных угрозы безопасности россии


СБУ затримала харків’янку, яка під виглядом "волонтерки" збирала кошти та розвіддані для терористів

У рамках посилення антитерористичних заходів у Харківському регіоні СБУ затримала громадянку України, яка видавала себе за волонтерку і під цим прикриттям цинічно здійснювала протиправну діяльність на підтримку терористичних організацій «ДНР» та «ЛНР».

Як встановлено слідчими, 24-річна мешканка Харківської області, підтримуючи тісні зв’язки з терористами, вела подвійне життя. Вона підступно проникла у волонтерські кола. За завданням бойовиків зловмисниця відвідувала місця дислокації підрозділів Збройних Сил України, де робила приховану фото- та відеозйомку української військової техніки, позицій особового складу, об’єктів життєзабезпечення. Зібрану інформацію спільниця терористів передавала ватажкам бандформувань, які використовували відомості для обстрілів сил АТО, організації диверсій у мирних містах.


Ця особа адмініструвала кілька груп сепаратистської спрямованості у соціальних мережах, де розповсюджувала заклики до створення чергової фейкової «народної республіки», схвалювала діяльність терористів, викривляла інформацію про хід антитерористичної операції. Вона поширювала інформацію про диверсії та теракти, вчинені терористичною групою т.зв. «харківських партизан», закликала наслідувати їхньому прикладу.

Вчера вечером Соне на мобильный позвонил Солдат...


НАТО обвинило Россию в нарушении границ соседних стран

Генсек НАТО Йенс Столтенеберг заявил, что Россия нарушает границы соседних стран, в частности, Украины. Об этом он сказал в интервью Le Figaro, фрагмент которого был опубликован на сайте издания в субботу, 31 января.

Столтенеберг заверил, что «НАТО не стремится к конфронтации с Россией». «Но сотрудничество должно быть основано на доверии, уважении международных обязательств и границ. А Россия нарушает правила и границы своих соседей», — добавил он.

Генеральный секретарь НАТО Йенс Столтенеберг

Отвечая на просьбу «расшифровать стратегию (президента России Владимира) Путина», Столтенеберг отметил, что Россия даже во времена «тяжелого экономического кризиса» вкладывает значительные средства в оборону, увеличивая готовность своих войск. «Это право каждого суверенного государства. Но они показали, что они в состоянии развернуть десятки тысяч человек и, что более неприятно, готовы использовать их, чтобы запугать и дестабилизировать своих соседей», — подчеркнул генсек НАТО.

Перед Богом и людьми я отказываюсь от вас и от того чудовища, которое вы сотворили из страны, некогда бывшей Россией. Будьте вы прокляты...

Обстрел г. Мариуполь (Украина) из российских "Градов" 24.01.2015

Бомбят Мариуполь... Бомбят мою Украину... "МОЮ", т. к. в ней живут мои любимые хохлы... мои дорогие братья и сестры. В страшном сне я не мог себе представить, что когда-либо такое случится... Схожу с ума только от одной мысли: КАК такое возможно вообще (!); КАК такое могло случиться, что страна, в которой через одного украинские фамилии... в которой у каждого третьего в Украине родня (!!!) ... стала АГРЕССОРОМ в отношении родного народа, родного государства???!!!

Совок... Будь ты проклят. Сколько жертв, трагедий, катастроф, слез, искалеченных жизней ты принес; сколько жизней и судеб ты сломал и бросил в свою топку. Совок — родина терроризма и концетрационных лагерей, родина извращённого сознания и блевотного мракобесия, которое ты насадил с момента своего появления и которое дало метастазы по всему миру. Совок, аналога которому не знало человечество за всю свою историю...

Президент Порошенко запросив Лешека Бальцеровича долучитись до процесу реформ в Україні

Президент Петро Порошенко провів зустріч з економістом, політиком, організатором та ідейним натхненником польських економічних реформ Лешеком Бальцеровичем. На початку дев’яностих років минулого століття Лешек Бальцерович обіймав посади віце-прем’єр-міністра, міністра фінансів та голови Національного банку Польщі.

Привітавши «архітектора польських перетворень» в Україні, Президент Порошенко повідомив, що Польща є взірцем країни, яка успішно реформувала свою економіку і стала повноправним членом Євросоюзу та ОЕСР. Україна, що стала на шлях реформ, зацікавлена в застосуванні досвіду Польщі, наприклад, в реформі місцевого самоврядування.

Глава держави відзначив, що Україна, яка сьогодні є об’єктом агресії, потребує міжнародної підтримки для стабілізації економіки. Водночас, в країні склались унікальні можливості для проведення реформ. «Сьогодні в нас є Уряд з найвищим потенціалом, дуже професійний та проєвропейський. Ми маємо унікальну можливість провести реформи в країни», — додав Петро Порошенко. Він запропонував Лешеку Бальцеровичу долучитись до цього процесу.

Таранов: З АПУ буде звільнено службовців, котрі отримали статус учасника АТО

Заступник Глави АПУ Андрій Таранов
З Адміністрації Президента України будуть звільнені службовці, котрі отримали статус учасника антитерористичної операції, повідомив заступник Глави АПУ Андрій Таранов.

"Сьогодні Президент України прийняв рішення про звільнення кількох співробітників Адміністрації Президента, які останнім часом отримали статус учасників АТО. Позиція вкрай чітка — працівники Адміністрації повинні бути взірцем професіоналізму і моральних якостей, особливо в ці часи", — підкреслив він.

На переконання Президента, статус учасника АТО мають отримувати лише особи, безпосередньо задіяні у операції на місцях, а регулярні службові відрядження не можуть бути підставою для його отримання. "Статус учасника бойових дій мають отримувати тільки ті військові, хто безпосередньо на полі бою зі зброєю в руках захищає нашу свободу. Воєнний туризм, якщо є такі випадки, потрібно припинити", — наголосив Андрій Таранов.

Ці танки прийшли з Росії...


Мир все больше привыкает к мысли, что Карфаген должен быть разрушен, а ВВХ должно сдохнуть

С начала недели произошло еще несколько событий, прямо не связанных с Украиной, но очень важных для понимания общей картины.

1) как мы помним, мероприятие, посвященное годовщине освобождения Аушвица (Освенцима), было перенесено на сутки — с понедельника на вторник.

На это де-юре НЕофициальное мероприятие (организатором которого выступило общество историков, а не госструктуры — де-юре это научно практическая конференция с торжественной частью, НЕ саммит) — впустили глубоко невыездного с марта прошлого года главу АП РФ Иванова. На глубоко неофициальное мероприятие. Очевидно, не для возложение цветов. Для каких-то непубличных переговоров. И ради этого мероприятие перенесли на сутки. Чтобы дождаться двух событий, которые за эти сутки должны были произойти и произошли, а именно:

Кто уберет Пу?

Лондонские разбирательства по «делу Литвиненко» — это «черная метка» для нашего «гения». Ему-таки удалось вызвать огонь на себя. В течение 8 лет (вы только вдумайтесь: восьми!) Лондон вел себя более чем корректно, делая вид, что Луговой и Ковтун отравили неугодного перебежчика по заказу, не имеющему отношения к Владимиру Владимировичу.

Но обстрел Мариуполя поставил жирную точку в карьере того, кто так стремился «всех переиграть». Теперь ему припомнят все. Его сбросили со счетов. Он — не только изгой, он — хуже Бен Ладена, потому что обладает «ядерной кнопкой», которую присвоил себе, сфальсифицировав выборы в России. Он — символ агрессивного режима, который не должен более терроризировать мир.




12 февраля Совет Европы примет новые (на сей раз, похоже — окончательные) санкции против Кремля. Скорее всего, Россию отключат от платежной системы SWIFT. Это означает полный коллапс в банковской системе России, финансовый хаос, пустые полки в магазинах, невозможность взаиморасчетов, закрытие бизнеса, бегство последних капиталов. Крах, мрак, ужас. На этом фоне лишение России права голоса в ПАСЕ — крошечная неприятность, лишь подтверждающая предупреждение стран Запада: игрушки кончились.