Олександр ТУРЧИНОВ: Україна повинна об’єднати з Туреччиною зусилля проти російської агресії

Російсько-сирійські війська нанесли потужний авіаційний удар по турецьким позиціям в районі провінції Ідліб. У результаті загинули турецькі солдати, цивільні громадяни, серед яких багато дітей.



Втручання РФ у протистояння на Близькому Сході, в регіоні, з яким Росія не має спільних кордонів, призводить до втрат людських життів та спричинило нову потужну хвилю біженців до країн ЄС, що створює додаткову небезпеку для Європи в умовах епідемії коронавірусу.

Щиро висловлюю свої співчуття рідним та близьким загиблих турецьких та сирійських громадян. На жаль, це тільки одна зі складових у ланцюговій реакції трагічних подій, що можуть відбутися найближчим часом у світі. Причина цього — намагання військово-політичного керівництва РФ повністю зруйнувати світову політичну архітектуру, систему стримувань та противаг, континентальну та світову безпеку. Відкриту фазу військового протистояння Путін розпочав з агресії проти нашої країни в лютому 2014 року.





В цих складних небезпечних умовах Україна повинна висловити свою підтримку нашому стратегічному партнеру — Туреччині та об'єднати зусилля у протидії агресивній російській політиці. Необхідно відновити і посилити реалізацію спільних з Туреччиною масштабних програм військово-технічного співробітництва, координацію та взаємодію українських військових з військовими Туреччини та країн — членів НАТО в басейні Чорного моря; ініціювати міжнародні переговори на високому рівні щодо протидії використання Криму для розповсюдження військової агресії РФ в Чорноморсько-Середземноморському басейні, а також посилення міжнародного тиску щодо відновлення суверенітету України на тимчасово окупованій території півострову АР Крим.

Тільки спільними зусиллями можна зупинити ескалацію російської військової агресії, зупинити міжнародний тероризм та злочини проти людства, відновити безпеку і мир у світі.

© Олександр Турчинов

Украинский МИД обратился к Эрдогану...

По итогам гибели турецких солдат от удара сирийских/российских ВВС, украинский МИД обратился к Эрдогану.
Дорогой Реджеп!
По всей видимости ты, "захопившись ультранаціоналістичними ідеями, культивуючи величність турецької раси, розмежування суспільства за принципом національної належності, прагнучи зробити свої погляди об’єктом уваги світової громадськості", решил объявить войну Сирии!
Не торопись и позволь, прежде чем твои янычары ринутся в "экономически невыгодный бой", дать тебе 12 дельных и действенных советов от команды молодых, но успешных политиков:
1. Помни, гибель турецких солдат — это ничто иное как провокация.
2. Начни с того, что просто напряги свою голову и прекрати в ней войну.
3. Версия о том, что это была сирийская/российская авиация, еще не подтверждена.
4. Все, что сейчас необходимо, — это еще сильнее пытаться завершить войну.
5. Набери в мессенджере Путина/Асада и посмотри им в глаза, там ты увидишь желание закончить войну.
6. Помни: Асаду/Путину война не нужна.
7. Разведи войска, ибо, как говорит величайший политик современности, "там, где развели войска, огня нет"!
8. Просто перестань стрелять.
9. Подожди несколько месяцев, когда Путин/Асад согласятся приехать на "а-ля Нормандский формат", а уже там ты их порвешь, взглядом. Приготовь план "А" и план "Б".
10. Не забывай про Штанмайера и Сивохо — они всегда подскажут, как лучше поступить.
11. Не важно, сколько погибло турок, важно, что в Стамбуле хорошие дороги и свет на улицах.
12. И помни: "У ВАС ВОЙНА ПОТОМУ, ЧТО НА НЕЙ НАЖИВАЕТСЯ ПОРОШЕНКО"!

Чи скористаємося загостренням між Анкарою і Москвою?

Це небачена до сьогодні ескалація конфлікту, де сторони застосовують увесь арсенал, в тому числі військово-повітряні сили. Це ще не війна Туреччини та Росії, але шанс на пряме бойове зіткнення стрімко збільшується.



У Альянсу шансів пропетляти не так вже й багато. На першому етапі Ердогану буде достатньо чітко артикульованої солідарності і обміну розвідувальними даними у режимі реального часу. 

Паралельно буде розгортатися ешолонований тиск на Москву з боку ЄС, якому явно непереливки від можливої чергової кризи з біженцями в умовах епідемії коронавірусу.

Дуже важливою буде реакція Штатів. Від Трампа можна очікувати що завгодно.

Які цілі? Змінити розклад сил в регіоні і змусити Росію сісти за стіл переговорів на умовах Анкари. Тобто те, що намагається зробити масква з нами.



Чи скористаємося ми цим загостренням? Ні, поки Зеленський буде дивитися в очі хуйла і бачити там мир.

Не забудемо, не простимо Синоп! ;-)

© Ігор Семиволос