Чому вам не потрібно знати свій рівень антитіл на коронавірус, а тим більше ним мірятися

Постійно чую:
«У мене 140, і я не буду вакцинуватися»,
«У мене після хвороби було 600, а після вакцини 40, значить вакцина погана»

 або

«Я перехворіла рік тому, і у мене 1600, ось такий у мене класний і сильний імунітет, ж̶е̶н̶и̶с̶ь̶ ̶н̶а̶ ̶м̶е̶н̶і.

Люди перестали мірятися тим, чим мірялися до цього, і стали мірятися рівнем антитіл до коронавірусу. Але книжки з успішного успіху говорять нам, що не можна порівнювати себе з іншими. А книжки з біології говорять, що не треба порівнювати, навіть, себе з самим собою в минулому, якщо мова йде про антитіла до респіраторних вірусів. Адже вони показують не те, що ви хочете побачити. На це є дві причини.

Перша причина — лабораторна. Тести бувають якісні й кількісні. Перші показують, антитіла є чи ні, другі — скільки їх в якомусь обсязі вашої крові. 
Минулого року, наприклад, в Україні були наявні тільки якісні тести, зараз є обидва види, і кожен з них видає вам якусь цифру. 



Якщо ви замовляли в лабораторії просто тест на антитіла без уточнень, то з високою ймовірністю вам зробили якісний тест. У якісному тесті теж пишеться цифра, але ця цифра не говорить про кількість антитіл, а тільки про якийсь технічний показник, який видає прилад. Річ у тім, що вашу кров відправляють в лабораторію, де аналізуватимуть не під мікроскопом, а у спеціальних приладах. Для цього краплю крові помістять у пробірку разом з частинкою вірусу, і якщо у вашій крові наявні антитіла до цього вірусу, то вони до нього пристануть і, за допомогою невеличкої магії, почнуть світитися. Ось саме рівень цього світіння і зазначають в описі до якісної тесту. Найчастіше цей рівень буде вимірюватися в OU/ml або оптичних одиницях/мл, і про це написано у довідці. Рівень світіння якось корелює з числом ваших антитіл в організмі, але мало хто знає як. 100 від 200 може відрізнятися у 2 рази, а може і в 10 разів, і залежність не завжди лінійна. Цифра у висновку у цих тестах — не для вас, а для працівників лабораторії. Тому все, що ви у себе міряли якісними тестами або міряли минулого року, можна звести до відповіді «є» чи «немає» антитіл, і тільки.