Коронавірус в Росії: від вибуху в науковому центрі вірусології "Вектор" до ізоляції Москви

Росія могла стати одним з каталізаторів поширення коронавірусу з його подальшою мутацією ще в 2019 році
Тоді, як усі тикають пальцем у Китай і безпосередньо в Ухань — іноді нехтуючи науковою термінологією і називаючи вірус "китайським", — варто згадати про невеликий та малопримітний інцидент, що трапився у вересні 2019 року в Новосибірську (РФ).

Справа в тому, що у вересні минулого року в російському державному науковому центрі вірусології "Вектор" у Новосибірську стався вибух. Якщо хто не в курсі, то цей науковий центр має одну із найповніших у світі колекцій небезпечних вірусів. Тоді Росспоживнагляд підкреслював, що у приміщенні, де стався вибух, не було біологічно небезпечних речовин.

Можливо, так воно і є, але якщо вірити повідомленням російських ЗМІ,  саме цей Центр завершив першу фазу зі створення вакцини проти коронавірусу. Якщо така швидкість не виправдовується лише банальною пропагандою і ця інформація відповідає дійсності, то таке можливе лише за наявності у Центра досліджуваних матеріалів задовго до спалаху епідемії.

До речі, представники центру "Вектор" є в складі "групи порятунку Італії", скерованої міністерством оборони РФ у далеку європейську країну.

Хтось скаже, що від Новосибірська до Уханя тисячі кілометрів, але й від Уханя до Лос-Анджелеса шлях теж не близький. А Сибір і Далекий Схід у своєму національному складі вже давно мають чималу присутність громадян з Китаю. Та й Новосибірськ знаходиться у безпосередній близькості від кордону з Китаєм.



Не виключено, пригода, що сталася на режимному об'єкті у вересні 2019 року, не розкрита для громадськості у повній мірі, а зростання в регіоні ГРВІ та смертності від пневмонії, мають безпосередній зв'язок саме з цим інцидентом. Причому, я неодноразово звертав увагу, що в далекосхідних і сибірських регіональних ЗМІ регулярно повідомлялося про катастрофічну ситуацію із захворюваністю на ГРВІ та пневмонію.