СПРОСИТЕ У ДЕТЕЙ

Прочитав, что теперь в киевских школах дети будут петь гимн, я поинтересовался у своих детей, как они к этому относятся.
«О, классно! — сказал старший сын. — Я знаю полную версию Гимна Украины». 
«А я только короткую, научишь полной?» — добавил младший.



Тут такое дело, мои дети — не совсем стандартные дети. Как я уже писал ранее, они самостоятельно перешли на украинский язык, хотя дома мы говорим на русском. И если кто-то с ними начинает говорить на украинском, они тоже переходят на украинский. А тут, недавно, я услышал, как старший сын разговаривает со своим другом на украинском.
— Это ты с Егором говорил? — спросил я.
— Да, — ответил сын, — мы решили с друзьями перейти на украинский.
— Этот тот Егор, который из Донецка? — решил я уточнить.
— Да, этот тот Егор, из украинского Донецка, — улыбаясь ответил сын.
— И как? Все твои друзья перешли на украинский?
— Ну пока один еще не перешел, киевлянин.

Диявол простих рішень

Популіст пропонує так звані "прості рішення", які подобаються "простому народу". Подобаються саме тому, що вони прості і начебто очевидні.
Їх в принципі можна виконати. От тільки їх виконання руйнує державу. Тому що "прості рішення" враховують зазвичай лише одну сторону проблеми. А в проблеми завжди багато сторін. Замість об’ємного, багатовимірного світу популісти пропонують нам пласку картинку. Де конус виглядає, як трикутник. Циліндр, як квадрат.

Наприклад: "штоби побороть корупцію, надо просто посадіть/расстрєлять корупціонєров". Просте рішення, подобається народу. І його можна виконати. Тільки от таким способом відбувається проста заміна чужих корупціонерів на своїх. Або переслідування невгодних. Тому що справжня боротьба з корупцією це складне, комплексне, але правильне рішення:
- прозорість бюрократичних процесів;
- знищення годівниць;
- контроль доходів/видатків чиновника;
- низька толерантність в суспільстві до корупції;
- і лише в останню чергу — покарання корупціонерів.
Наприклад: «Штоби закінчіть войну, нужно просто пєрєстать стрєлять». Тільки от щоб війна закінчилася, повинен перестати стріляти агресор. А для цього потрібно зробити його втрати — військові, економічні, фінансові, людські — неприйнятними для нього.