Коронавірус в Росії: від вибуху в науковому центрі вірусології "Вектор" до ізоляції Москви

Росія могла стати одним з каталізаторів поширення коронавірусу з його подальшою мутацією ще в 2019 році
Тоді, як усі тикають пальцем у Китай і безпосередньо в Ухань — іноді нехтуючи науковою термінологією і називаючи вірус "китайським", — варто згадати про невеликий та малопримітний інцидент, що трапився у вересні 2019 року в Новосибірську (РФ).

Справа в тому, що у вересні минулого року в російському державному науковому центрі вірусології "Вектор" у Новосибірську стався вибух. Якщо хто не в курсі, то цей науковий центр має одну із найповніших у світі колекцій небезпечних вірусів. Тоді Росспоживнагляд підкреслював, що у приміщенні, де стався вибух, не було біологічно небезпечних речовин.

Можливо, так воно і є, але якщо вірити повідомленням російських ЗМІ,  саме цей Центр завершив першу фазу зі створення вакцини проти коронавірусу. Якщо така швидкість не виправдовується лише банальною пропагандою і ця інформація відповідає дійсності, то таке можливе лише за наявності у Центра досліджуваних матеріалів задовго до спалаху епідемії.

До речі, представники центру "Вектор" є в складі "групи порятунку Італії", скерованої міністерством оборони РФ у далеку європейську країну.

Хтось скаже, що від Новосибірська до Уханя тисячі кілометрів, але й від Уханя до Лос-Анджелеса шлях теж не близький. А Сибір і Далекий Схід у своєму національному складі вже давно мають чималу присутність громадян з Китаю. Та й Новосибірськ знаходиться у безпосередній близькості від кордону з Китаєм.



Не виключено, пригода, що сталася на режимному об'єкті у вересні 2019 року, не розкрита для громадськості у повній мірі, а зростання в регіоні ГРВІ та смертності від пневмонії, мають безпосередній зв'язок саме з цим інцидентом. Причому, я неодноразово звертав увагу, що в далекосхідних і сибірських регіональних ЗМІ регулярно повідомлялося про катастрофічну ситуацію із захворюваністю на ГРВІ та пневмонію.


Ситуація з епідемією в Росії триває вже давно, а президент Білорусі Александр Лукашенко, говорячи про коронавірус в Росії, відзначає, що вона "вся горить", не лише задля красивої метафори.

У той час, як  до Москви стягують додаткові підрозділи Росгвардії і військовослужбовців МО РФ , на Уралі, в Сибіру і Поволжі організовують масштабні військові навчання щодо ізоляції умовних районів з вогнищами вірусу. Навчання проводяться силами військовослужбовців ЦВО з розміщенням фільтраційних пунктів у Кемеровській, Самарській, Саратовській, Свердловській, Челябінській областях та Пермському краї.

Погодьтеся, цікавий виходить "суповий набір", адже навчання з ізоляції проводяться саме в тих районах, з яких і повинен був поширюватися вірус, з діагностуванням максимального числа носіїв. Але якщо поглянути на епідеміологічну карту РФ, то осередком епідемії можна вважати Москву. Парадокс? Схоже, що ні. Просто зміна кремлівського сценарію на ходу.

Отже, ситуація така. Поширення коронавірусу в Росії розпочалося саме з згаданих вище районів Сибіру і Далекого Сходу. Але масштаби епідемії максимально замовчувалися заради здійснення заповітного плану по коронації Путіна 22 квітня. Втім, ситуація настільки погіршилася, що зараз основні сили будуть кинуті на порятунок Москви.

У рамках "навчань" будуть ізольовані найбільш "гарячі" райони, а в Москві, незважаючи навіть на те, що при зверненні Путіна до населення не було оголошено про режим НС, останній введений буде.

Жителів столиці вже готують до обмеження переміщення по місту, як на власному, так і громадському транспорті. Режим НС буде введений після прийняття закону про відповідні повноваження кабінету. Кількість інфекційних центрів, які розгортаються, вказує на те, що затребуваність в них буде вкрай велика і довгострокова.

Але попередньо буде проведено інформаційну кампанія з відсиланням до подій в Італії, про які російські військові розповідатимуть жалісливі історії. Адже історії про епідемічний апокаліпсис десь і у когось — це набагато краще, ніж визнання того, що і у самих кінець світу стукає у двері ногою. Причому стукіт цей лунає вже дуже давно...

© Олександр Коваленко, військово-політичний оглядач
27 березня 2020 року

Немає коментарів:

Дописати коментар