Тарас Чорновіл: особа, яку в нас чомусь називають президентом України, уже на короткому повідку в Путіна

Щойно закінчилося шоу 95 кварталу імені портновської Труби в ДБР. А як я маю це назвати? Якби я не мав юридичної освіти, то написав би, що пройшов допит в ДБР Петра Порошенка. Але мої скромні знання та те, що я дорожу честю диплома рідного Львівського Національного Університету, не дає мені права використати такі формулювання.



Спершу затягувалася процедурна частина, зокрема й стосовно розміщення ДБР. Для одного з фігурантів "плівок Труби" Корецького, який диригував допитом, хоча не має в цій справі процесуального статусу, було принципово, щоб не фіксувати адресу місця допиту, як офіційну адресу ДБР. Адже це територія юрисдикції Шевченківського районного суду, який не ліг під Портнова (знаємо це ще з переписки відомого корупціонера Лещенка з Портновим). А ДБР усі свої справи подає в портновський Печерський районний суд.


Ну а потім в пряме порушення чітких норм КПК, Порошенка пробували допитувати не як відповідача й не як свідка, а як експерта чи консультанта! Питання стосовно Мінських домовленостей носили виключно характер вимоги про правову й політичну оцінку документа. Це напряму заборонено! У суді за такі запитання адвокатів чи прокурорів позбавляють слова й можуть покарати. Так само у випадку, якщо допитуваний починає самостійно надавати оціночні судження чи якусь юридичну кваліфікацію певних правових актів, його повинні зупинити й нагадати про обов'язки відповідати щодо суті правопорушень чи звинувачень, які висуває слідство. Цього разу самі слідчі грубо порушували це чітке правило. Адвокат Ілля Новіков на всі чіткі зауваження про порушення процесуального законодавства, отримував типову для слідчих органів РФ відповідь: "Це ваша особиста думка". Ганьба в тому, що Новіков - російський громадянин і юрист, але українське право знає ідеально, а керівники та слідчі ДБР в ньому взагалі не орієнтуються, як і їхня шефиня — вузькопрофільна спеціалістка з біоетики Венедиктова.

Щоб не було інсинуацій щодо участі в справі російського адвоката Новікова, поясню. Новіков захищав у РФ українських моряків. Зараз ДБР уже чітко діє, як підрозділ Слєдствєнного Комітєтє РФ, питання й слідчі дії їх є прямим продовженням правочинів російських слідчих. Тому Новіков і далі захищає інтереси наших моряків, яких, хоча й у статусі свідків, але продовжують допитувати у відверто звинувачувальному руслі. Порошенка він представляє найперше в тій самій справі, оскільки провадження проти нього де-факто є частиною російського слідчого процесу.

На вимоги Порошенка допитати його по суті всіх інкримінованих справ, уся чимала маса слідчих запанікувала й почала вигукувати, що в них нема людей, нема матеріалів, нема часу. Основне завдання усього цього дійства — шоу зі спробою дискредитувати Президента Порошенка. Думаю, ефект буде протилежним. А інше — це виконання прямого прохання Путіна не допустити надто активної міжнародної діяльності Петра Порошенка. На міжнародному рівні Зеленський уже остаточно грає на стороні Путіна або ж "баришня лєгли і просють..." Ганьбу в Давосі для України можна було зменшити (а для Зеленського особисто тільки посилити на контрасті), якби сьогодні там був присутній Порошенко. Але його виступи й переговори в Давосі ще більш неприємні для Путіна. "Партія сказала: Нада! камсамол атвєтіл: Єсть!" Зверніть увагу: не маючи жодних питань пор суті всіх справ, ДБР РФ викликає Порошенка спеціально на допит в день, коли в нього заплановано виступ на саміті Україна-НАТО, який ігнорує на прохання Путіна Зеленський. Поява там Порошенка для обох дуже небажана.

І все це — уже не гострі фрази й не згущення барв. Давайте будемо свідомі: особа, яку в нас чомусь називають президентом України, уже на короткому повідку в Путіна. Нема більше колаборантів, є окупаційна російська влада в Києві.

© Тарас Чорновіл, 24.01.2020

Немає коментарів:

Дописати коментар