Тарас Чорновіл: Усе показане нам — колосальна вистава зі слабенькою партитурою

Прослухав це шоу, яке називається брифінгом з нагоди "розкриття справи про вбивство Павла Шеремета". Як рояль у кущах там навіть Зеленський очікував своєї хвилиночки, щоб вискочити й пару слів сказати. Колись так само Сталін після розкрутки справи якихось "уклоністів" (чи то лівих, чи правих, не згадаю) поспішив на якійсь партконференції встати після доповіді Ягоди (чи вже Єжова) й поставити жирну крапку в долях тисяч людей. Але ми Україна, ми не СРСР 30-х років.



Спершу про "матчасть". Записи, які нам показали, дійсно можуть багатьох шокувати. Купа матюків, епатажні розмови, купа неоднозначних висловів... І жодного доказу про прив'язку до справи Шеремета. Ідеться саме про ці "рекламні" матеріали, які нам засвітили. Там у справі Шеремета не було показано жодного кадру, який би прив'язував затриманих осіб до вбивства Шеремета. Ще раз. Я тут про вбивство Шеремета. Там усе, що є на Антоненка: убивця носив якісь елементи одягу, чи ще щось, які візуально нагадували елементи одягу Антоненка. Ще те, що в час, коли закладали вибухівку, Антоненко не користувався своїм телефоном (вони з цього роблять висновок, що Антоненко умисно приховував свою локацію аби заплутати майбутнє слідство). І взагалі чудо в пір'ях: вони залучили якогось експерта з Британії, який оглянувши нечіткі нічні зйомки камер відеоспостереження, сказав у повному імперативі, що бомбу підклав Антоненко, а спостереження вела волонтерка! І інший доказ - Антоненко шкутильгав. І ймовірний убивця теж шкутильгав. До речі, Мирослав Гай, який дуже добре знайомий з Антоненком відразу сказав, що хода й статура підозрюваного на зйомках зовсім не схожа на Антоненка. Більше по Антоненку я нічого не почув узагалі. Ще раз застережуся: пишу лише про те, що побачив з цього рекламного брифінгу, куди витягли найпоказовіші матеріали. З Антоненком у них поки повна лажа, якщо не мають чогось іншого.

А тепер про інших. Про них знаю значно менше. Але про те, що почув. Пару екзальтованих дур, які через слово матюкаються, обговорюють конспірологічні сценарії, навіть в одному епізоді маю враження, що нам засвітили нарізку з їхньої розмови про Савченко і її мрії обстріляти центр Києва з мінометів. Савченко для них не провокаторка, а предмет простого обговорення, бо вони в своїй лексиці нічим від неї не відрізняються. Тільки не забуваймо про те, що Савченко разом з Рубаном справді привезла зброю від російських терористів, а ці поки лише триндять (хотілося інше слово написати). І триндять, на відміну від Федини й Звіробій, не по темі, а по повному маразму. Відкрию страшну таємницю - подібні люди так само триндять і в гримерках перед ефірами, й де завгодно... Але за триндьож також треба відповідати. Принаймні за фрази про Марусю Звіробій як "сакральну жертву" мали б отримати провадження, розслідування та суспільну ганьбу. І все. Крапка. Більше реального там нічого не побачив, окрім базіканини дурних бабів.

З записів можна зрозуміти, що дехто з записаних мають глибокий посттравматичний синдром, один внаслідок загроз від правоохоронців (видно, що має проблеми із законом) покінчив із життям, не мають високого рівня культури й, імовірно, могли бути причетні до якихось незаконних дій у сфері перерозподілу власності й силового впливу, шантажу тощо. Ще вони в депресії внаслідок загального стану тиску на ветеранів АТО. Це теж видно. Більше нічого реального не видно. До речі, саме ці люди, записи яких нам демонстрували, активно бунтували ще проти Порошенка й теж тоді наговорювали купу таких самих дурниць. Ви хоч заходили тоді в їхні групи в фейсбук?

Усе представлене - містить купу натяків, часті вислови: "Нам видалося дивним, підозрілим, нехарактерним для звичної поведінки..." Нема доказів у показаних матеріалах. Ще раз скажу, в усьому озвученому, є вияв неадекватності ряду осіб, які мало відомі загалу. Можливо щось кримінальне у них і можна буде знайти. Але нічого нема на доказ вини Антоненка. Нічого, що взагалі можна було б використати для реального звинуваченя.

Ще один нюанс. Ці дурепи триндять абсолютно відверто про дуже сумнівні речі, які можуть трактуватися, як злочинні. Цього ніколи не буває у випадку справжніх терористів. А ті, хто готували вбивство Шеремета, працювали професійно. Не відчуваєте якогось дисонансу? Дрібні жуліки, коли збираються бомбанути хату, цілі шифрограми застосовують у переговорах, а тут прямим текстом якісь злочинні речі обговорюють. Але далі ці немудрі базікали, обговори вши купи сумнівних дій, у чомусь майже підходять до справи Шеремета, правда лише згадують її у контексті того, що декого із них у цій справі допитують, і з якоїсь причини до кінця не договорюють, про свою причетність не кажуть. То Аваков із Зеленським, ви там або хрестик, або плавки. То дурні й непрфесійні вбивці? То чому не дають вам жодної фрази, яка б щось прямо доказувала? А якщо мудрі й цинічні терористи, то якого біса у відкритому зв'язку про всяку кримінальну чи сумнівну дурість триндять? Вибачте, але так не буває.

І ще. Раптом у справі забули про ряд інших фігурантів, які чомусь не вкладаються в цю версію. Ні про зйомки явного спостерігача на місці підриву, зазнятого рядом камер нема ні слова. Бо це був уже світлий день і його постать не можна було приписати комусь із армійців чи волонтерів? І цікав прив'язка до Росії через один відверто прокремлівський канал, журналісти якого буквально дочікувалися на місці, де стався підрив. Та й узагалі, зверніть увагу, як активно змістили акценти. Навіть коли хтось із журналістів запитав чи не вбачають хоч якогось російського сліду, то втікали від теми, як від смоли гарячої... Ой недарма ці викриття відбулися так відразу після зустрічі з Путіним, ой недарма...

І в підсумку. Усе показане нам — колосальна вистава зі слабенькою партитурою. Навіть сам Зеленський зіграв у ній епізодичну роль себе самого, емоції зашкалюють, але холодна оцінка все це поки робить дуже сумнівним. Однак, не маючи реальних доказів, Аваков і Зеленський роблять виставу рівня справ сталінських часів. Такі аналогії, що аж шкалить!

Це мої оцінки. Пишу не як політолог, а як юрист. Наш рідний Львіський Універ учив прецизійно підходити до фактажу. Я б з такими доказами не лише на брифінг, а й на відкриття провадження не ризикнув виходити. Ще раз застережуся, що оцінюю лише те, що нам засвітили Аваков із Зеленським. Однак, у таких випадках на гора видають переважно найбільш убивчі докази.

============

А у вас не викликала шоку така фраза заступника голови Нацполіції: "Було проаналізовано 80 мільйонів телефонних з'єднань і 44 тисячі абонентів..." Ну? Видихнули. Ще раз вдихнули. Дійшло?

Тут одне з двох. Може тепер поліція більше нічого не робить, а лише разом зі всіма своїми сексотами слухає десятки тисяч громадян України (а були 44.000 рішень суду з дозволом на прослуховування?). Але це якось дуже сумнівно виглядає. Найперше, якщо 80 мільйонів з'єднань на 44 тисячі абонентів, то це виходить, що всі ці фігуранти в середньому дзвонили за ці пару місяців по 1818 разів кожен. Якщо врахувати, що більшість зробила в десять разів менше, як і ми всі, то іншим довелося телефонувати понад 10 тисяч разів. Трубка не розплавилася? Чи в добі зайві години добавилися? А 44 тисячі прослуханих абонентів? Це що - всі хоч трішечки активні ветерани АТО. І ще одне. Я добре знав систему телефонних перехоплень у 2014 році, завдяки яким СБУ тоді викрила незлічимі злочини росіян та їхніх найманців, у тому числі й багато доказів у справі МН-17. Так от, там за цілий рік усе було в рази скромніше. Я чув про кілька сотень контактів. А було, певно, кілька тисяч, ну кільканадцять, як майже щось неймовірне. І ні про які мільйони дзвінків мова не могла йти.

Тому здається мені, що наші жандарми звично спалилися на дрібницях. Усе гарно продумали, зробили нарізку записів, щось підігнали, десь дофантазували. Вибрали жертв. які самі собі накаркали власними язиками (це не про Антоненка, а про інших, ніби то нічим із ним не пов'язаних). А потім тупо передали куті меду. А може тут ефект нашої давньої знайомої - чайної ложечки в склянці чаю радянського шпигуна?

Ще раз повторюся: я нічого не відкидаю. Чи могло це бути правдою? Маю на увазі не 80 мільйонів з'єднань і 44 тисячі абонентів - це безумовна брехня. Я про причетність армійців і волонтерів до вбивства. Теоретично могло. Але чим більше приглядаюся до цього шоу Бобочки й Бубочки, тим менше вірю. Забагато там притягнуто за вуха або перебрехано.

© Тарас Чорновіл, 12.12.2019

Немає коментарів:

Дописати коментар