Що таке Зеленський?

Це тривала експлуатація в шоу-бізнесі образу обмеженого хохлa.
Це багаторічне запопадництво перед примітивними інстинктами юрби споживачів російського попсового продукту як нібито «культурного взірця».
Це перманентне глузування з української мови (навіть після 2014 р. в номерах "Кварталу" українська мова спотворюється ще більше, ніж її спотворюють суржикомовні).
І хоч після 2014 року в кварталівській «естетиці» є певний відносний дрейф до «любові до України», однак загалом все, що символізують Зеленський і «Квартал», – це наслідок соціальної хвороби нашої зросійщеності і недосуб'єктності, це апофеоз модифікованого малоросійства, це консервація саме того набутого багатьма українцями ментального коду, який десятиліттями і століттями гальмує або й паралізує наш розвиток.


Трохи проясню і проілюструю ці свої думки. Зверніть увагу на деякі промовисті риси.

Якщо персонаж «Кварталу» був україномовним, – які хронічно заземлені якості йому здебільшого приписували, якою вбогою, перекрученою, ламаною мовою він зазвичай говорив, яку обмеженість горизонтів йому «шили». Саме так було впродовж років. Згадайте постійну присутність художньо примітивних Маш Распутіних і інших Kіркорових, Баскових та їм подібних в усіх випусках цього шоу до 2015 р.

Причому ставлення до московських «звьозд» з боку квартальців переважно демонструвалося як до наставників, як до вищої касти порівняно з українськими аналогами (я не кажу, що українські аналоги набагато кращі, але, можливо, якби не робився такий клімат сприяння саме російським, то й свої розвивалися б якісніше).

Або та сама їхня «Сказочная Русь» – ніби про Україну, але зроблена повністю за схемами і фразеологізмами російських (підкреслю: не руських, а саме російських, московських) казок з їхніми царями-батюшками, боярами, іванушками, расєйскімі прібауткамі і відповідними їм асоціаціями.

Це ж який ментальний код нам консервувався з року в рік?

Відносно недавно трапився на очі їхній концерт десь 2006 чи 2007 р. (якийсь із каналів крутив це ретро). Жахнуло, якими квартальці тоді були прокремлівськими, якими вони були ватними! Сюжет номера стосувався показу на контрасті випуску українських новин (в руках персонажа табличка: «5 канал») і випуску новин російського «Первого канала». Наскільки пам'ятаю, в інтерпретації «квартальців» там український журналіст показаний йолопом з їхнім явним знущанням над його українською мовою і перебором в його «фабулі» надуманого печерного «націоналізму», якого в реальності і не знайдеш. А журналісти російського «Первого канала» зображені в тому номері і благородними, й іронічними, й ерудованими, і такими, на чиєму боці, за задумом квартальців, мають бути симпатії глядачів.

Як відомо, до штучного озлоблення людей на Сході і, зрештою, до тих трагічних подій, котрі маємо вже майже 5 років, призвели нав'язливо поширювані серед місцевого населення стереотипи, хибні уявлення, страшилки про свідомих українців. Виходить, ті стереотипи довгий час до того ментально підживлювалися саме таким телепродуктом. 

Або ще один приклад – півфінал КВН 2002 року. Зеленський і «Квартал» у Москві. «Путин – порядочный человек», – переконують глядача вони (і це там звучить аж ніяк не саркастично, а виражає кредо колективу Зеленського). 
Той Путін, який, тільки-но прийшовши до влади 2000 року, однією з перших своїх ініціатив символічно повернув для Росії музику сталінського гімну СРСР (а слова доручили модифікувати тому ж самому Михалкову, який писав слова гімну в часи Сталіна, і потім трошки видозмінив їх в часи Брежнєва). 
На момент, коли Путін для Зеленського – порядочный человек, він уже сказав своє «мочить в мортирах». 
Сказав і зробив! Менше, ніж через рік він по-паханськи посадить Ходорковського. 
Але для Зеленського і Ко він – порядочный человек! І як і в багатьох інших номерах "Кварталу", в цьому виступі українці – це хохли. Їх треба «любити» саме так, як «люблять» повій на Тверській – потішаються коміки. 
Ну, і непідробна гордість на фейсі Зеленського за те, що імперію зла – СРСР – боявся весь світ. І справжня, артикульована ностальгія за тим. 

Отакий от він – «слуга народу»! Слуга ментальних залишків того, що радянські ідеологи називали «новой исторической общностью – советским народом». 

Я аж ніяк не кажу, що квартальці як актори маскультурного рівня чи Зеленський як продюсер – погані. Ні. Вони на ширвжитковому рівні масової культури таки непогано володіють професією. І є комерційно успішними. Але суть же в іншому – в культурно-колоніальних смислових посилах, які вони довгі роки програмували. 

Зеленський і «95-й Квартал» – це породження і фактор подальшого збереження постколоніальної гібридності нашого соціуму. Тому й рейтинг Зеленського для мене річ симптоматична, яка є прикро промовистою щодо стану значних частин нашого соціуму... 

P.S. Ну і ще – даймо самі собі відповідь, як з морального погляду оцінити глузування з фізичних дефектів людини (та ще й навмисне перебільшення цих дефектів)? Або зображення особи, що має світове визнання у своїй професії, як дурня (що, до речі, є цілком надуманим і невідповідним дійсності); або застосування в публічних виступах зневажливих найменувань націй; або пропагування (хай і гротескове) тих савченківських(!) методів поводження "народного президента" з парламентом (хай навіть і поганим), які зображені у відомому серіалі? Цей список можна продовжувати, і такими "перлами" просто рясніє стилістика "квартальної" продукції впродовж років. Ось тут варто задуматися, чи нібито апелюючи до "порядних людей" як свого потенційного електорату, сам Зеленський порядно будує свою гру?!"

Немає коментарів:

Дописати коментар