Верховна Рада затвердила Указ Президента про мобілізацію

Народні депутати ухвалили закон про затвердження указу Президента України щодо часткової мобілізації. За документ проголосували 268 нардепів.

У Раді законопроект представив секретар РНБО Олександр Турчинов.

Закон затверджує указ Президента, за яким у 2015 році передбачено три черги мобілізації.

Згідно з пояснювальною запискою, закон про часткову мобілізацію набере чинності з дня його опублікування.

"Прийняття закону потребуватиме збільшення бюджетних видатків на постачання Збройним Силам України, іншим військовим формуванням України матеріально-технічних ресурсів і майна, надання послуг та їх фінансування в обсягах, що необхідні для ефективного виконання завдань щодо переведення на штати воєнного часу, підготовки військовозобов'язаних, транспортні витрати тощо", — йдеться у пояснювальній записці.


Нагадаємо, 14 січня Президент Петро Порошенко підписав указ про часткову мобілізацію, згідно з яким у 2015 році відбудеться три черги мобілізації. Загальна кількість мобілізованих сягне близько 50 тисяч осіб. Перший етап має початися 20 січня і триватиме 90 днів — до квітня. Другий — орієнтовно з квітня і триватиме 60 днів, а третій етап почнеться з червня і також триватиме 60 днів.

Глава держави зазначив, що почесне право обороняти державу має бути рівномірно розподілено між усіма областями, пропорційно до кількості військовозобов'язаних, щоб уникнути перекосів, які виникали раніше. Він також наголосив на дотриманні соціальної справедливості і запропонував воєнкомам "не відмовляти у цій можливості і представникам місцевої політичної еліти".

Представляючи законопроект Секретар Ради нацбезпеки і оборони Олександр Турчинов висловив припущення, що спецслужби Російської Федерації намагатимуться зірвати або максимально ускладнити проведення чергової часткової мобілізації в Україні.

«Маємо бути свідомі того факту, що спецслужби Російської Федерації робитимуть усе, щоб зірвати мобілізацію, або, як мінімум, суттєво ускладнити її проведення, у тому числі й у цьому залі», — зазначив він.

Немає коментарів:

Дописати коментар