Наталія Яресько: Під оподаткування потрапить менш ніж 4% пенсіонерів

У програмі «Урядові будні» на Українському радіо Міністр фінансів України Наталія Яресько розповіла про основні механізми оподаткування пенсій українців та роз’яснила, які саме категорії пенсіонерів підпадають під оподаткування за ставкою у 15%.

Перш за все Міністр фінансів зауважила, що вищезазначений податок не є новацією і пенсії оподатковувалися і раніше. Просто зараз поріг для оподаткування пенсій знижено з 10 000 грн. до трьох мінімальних заробітних плат, а це приблизно 3654 грн. на сьогоднішній день. Крім того, оподатковується не вся пенсія, а лише сума, яка перевищує 3654 грн. Тобто, якщо пенсія становить 4000 грн., то за ставкою у 15% оподатковуватимуться лише 346 грн.

Зі слів Міністра фінансів України, цей податок торкнеться менш ніж 4% пенсіонерів.



«Відтак середня пенсія на сьогодні складає близько 1300 грн. Додатково до цього подумайте про справедливість. У нас середня оподатковувана зарплата становить приблизно 3500 грн. Середня зарплата в освітній сфері — 2700 грн., у сфері охорони здоров’я — 2400 грн., — наголосила Міністр. — Таким кроком ми мали намір не нав’язати податок на малозабезпечені верстви населення, а оподаткувати ті спецпенсії, які отримують колишні чиновники, колишні судді, колишні міліціонери».

Окрім того, завдяки зменшенню суми таких спеціальних пенсій до держбюджету закладено додатковий ресурс у розмірі близько 250 млн. грн.

Міністр фінансів України зауважила, що оподаткування пенсій — це практика країн Європи та інших країн Західного світу: «Є різні системи пенсій, є деякі окремі системи, які не оподатковані, але в цілому це європейський стандарт, і ми наближаємось до цього».


Немає коментарів:

Дописати коментар