«Штовхачі повітря» рятують при ковіді

Якось Леся Литвинова форварднула мені свою переписку, де один чолов'яга назвав апарат СРАР (читається сі-пап) "штовхачем повітря". Це найбільш влучне порівняння, щоби зрозуміти, як це працює.

Апарат через герметичну маску подає повітря, збільшуючи позитивний тиск всередині дихальних шляхів і таким чином розкриваючи альвеоли в легенях.

Запам'ятайте! Будь-яка пневмонія виникає там, де легені «зпадаються» і де виникає брак кровопостачання. У випадку ковіду — це ателектази через вражання легеневої тканини та порушення току крові скрізь легеневі капіляри через мікротромбози. Тому не існує подовженої лікувальної дії кисню. Кисень — лише милиця, дає можливість швидко підняти сатурацію, аби головний мозок і серце не страждали від гіпоксії. І як будь-яка милиця, кисень НЕ ЛІКУЄ.
З минулої осені в жодного з моїх пацієнтів, пацієнтів моїх колег, пацієнтів, про яких я інформований і у кого своєчасно була розпочата дихальна підтримка СРАР, не розвинулась у подальшому важка дихальна недостатність! Двоє батьків мого колеги (літні люди з ускладненим коморбідним фоном) почали отримувати СРАР з першого дня хвороби профілактично, ще до початку респіраторних симптомів. Насправді в них був тяжкий перебіг захворювання, з інтоксикацією та цитокіновим штормом. Вони обидва потрапили у відділення інтенсивної терапії. Але! Навіть за даних КТ близько 70% ураження легень, в обох сатурація ніколи не зменшувалась нижче 97-98% на атмосферному повітрі. Лікарі у відділенні навіть не могли в це повірити. :)



Якщо восени я починав потроху підбирати тиск СРАР з 4 см, піднімав тільки повільно, за даними сатурації, то зараз я поводжуюсь набагато більш агресивно. Як тільки з'являється нав'язливий кашель, мінімальна задишка, або тахікардія, або сатурація менше 95–96%, одразу не менше 8 см цілодобово. За три дні майже в усіх нормалізується дихальна функція.

Але це треба робити негайно! Навіть доба зволікання — і все, час прогаяний. Треба вже додатково кисень, і пацієнт «зависає» на СРАР на пару тижнів.

Запам'ятайте декілька речей.
1. Якщо потрібний кисень, це вже запізно.
 
2. Розпочинайте використовувати СРАР якомога раніше, при перших ознаках дихальної недостатності, не чекайте зниження сатурації. Іноді показанням є прихована гіпоксія у вигляді слабкості і швидкої втомлюваності. Поява кашлю — це вже точно «воно»!

3. Гормони не лікують ковід!!! Не треба їх призначати амбулаторним пацієнтам без важких дихальних розладів! Не треба давати божевільні дози! Дексаметазон достатньо всього 6–8 мг на добу! Побічні ефекти від застосування більше 7–10 днів вражаючі, від імунодефіциту до вторинного цукрового діабету та артеріальної гіпертензії.

4. Поліпрагмазія не замінить ані СРАР, ані розум.

5. Припиніть жерти тони антибіотиків безпідставно!!! Тільки тому, що лячно!!! Я навіть у кошмарному сні не можу уявити, яка смертність від полірезистентних бактерій чекає нас найближчим часом.

6. Припиніть бігти на КТ!!! Це не впливає на лікування!!! Схаменіться!! Приріст злоякісних новоутворень протягом 5-8 років перевищить смертність від самого ковіду!

7. Якщо захворіли, не лежіть у ліжку! Пневмонія виникає там, де є застій кровообігу та гіповентиляція! Рухайтесь, рухайтесь і ще раз рухайтесь!

І нарешті. Ковід — це вірусна хвороба. Він все одно закінчується. Різним шляхом, але закінчується. І так, запобігти захворюванню без вакцинації неможливо. Ми всі всеодно отримаємо популяційний імунітет. Або перехворіємо всі геть як дикуни, або отримаємо щеплення як цивілізовані країни

І так, локдаун не впливає на захворюваність. Але він дає змогу не захлинутись системі охорони здоров'я. Хочете, щоби вашим близьким не відмовляли у госпіталізації через відсутність місць у лікарнях? Припиніть поводити себе як інфантильні підлітки.

Щиро ваш, Black Doc (Denys Surkov)

Немає коментарів:

Дописати коментар