Будь-які фальсифікації у сфері демографії завжди є передвісником системного та масового порушення прав громадян

Те, що «оцінювання дубілетів» жодного стосунку не має до перепису та не повинне вплинути на рішення, що ухвалюються на основі даних та результатів справжнього перепису, казали усі без винятку притомні фахівці у галузі соціальних наук. 

Те, що «оцінювання дубілетів» є дилетантською маячнею з точки зору математики, казали всі притомні фахівці зі статистичного оцінювання. 


Нарешті примітивний характер фальсифікації «оцінювання дубілетів» став очевидним всім. 

У відповідь ми очікувано чуємо заїжджене бекання про «проплачених порохоботів», «подання до ДБР», а також нечувану активізацію справжніх (а не вигаданих гарячкуватою свідомістю дрібних шахраїв) ботів та індоктринованих прихильників «держави в смартфоні». Це не цікаво, вибачте.
Цікаво інше:
навіщо, — крім примітивного розкрадання грошей з проекту «оцінювання», — було робити цю примітивну і на диво тупувату фальсифікацію?

Новітня історія вчить нас, що до маніпуляцій з кількістю населення вдавалися різні уряди різних країн з різною метою. 

У таких фальсифікаціях звинувачували, зокрема, уряди Нігерії, Республіки Конго (обох), Зімбабве, Індії, Китаю, Бангладеш та ще кількох країн Екваторіальної та Західної Африки, Східної та Південно-Східної Азії. В окремих випадках це пояснювалося недосконалістю інструментів оцінювання, але здебільшого — намаганнями маніпулювати показниками соціально-економічного розвитку, щоб мати можливість змінювати умови співпраці з міжнародними фінансовими інституціями, а також корегувати внутрішню фінансову, соціальну та економічну політику, проводити політичні, етнічні та релігійні чистки, запроваджувати обмеження в міграційній політиці, вводити засоби контролю в сфері народжуваності тощо. 

Отже: будь-які фальсифікації в сфері демографії завжди є передвісником системного та масового порушення прав громадян. 
Не треба плекати ілюзій…

Немає коментарів:

Дописати коментар