Я не хочу вакционуватися

Чому я особисто не вакцинуюсь?
Бо я недавно пройшов тест на наявність IgG до ковіду та тест на наявність нейтралізуючих антитіл. У мене присутні IgG, і їх кількість не має значення, бо це індекс, а не число, яким потрібно мірятись з друзями.
Також у мене високий показник нейтралізуючих антитіл.
 
Окрім того, я і мої колеги-лікарі вивчали імунологію, патанатомію, мікробіологію, де чітко і ясно написано про роль IgG.
Шкода, що мої колеги не пишуть жодного поста про роль антитіл у нашому організмі. Хотів би також їхньої підтримки, бо виглядає, що я один тільки пишу пости…
Тест-системи на антитіла розроблені не мною персонально, а міжнародними компаніями для тестування тих, хто перехворів.
Чи ці аналізи правдиві?
Так звичайно, що правдиві і використовуються вже більше ніж 1,5 року у світі (ми навіть знаємо, що цей тест називають ІФА — імуноферментний аналіз).


До яких ще інфекцій ми виконуємо ІФА тест на антитіла?
Ви пам'ятаєте, що перед проведенням оперативного втручання вас просять здати ІФА-тест на антитіла до гепатиту B та гепатиту C. Для прикладу, після перенесенного гепатиту C (а його збудником є також РНК-вірус) антитіла зберігаються все життя, навіть, після вдало проведеного лікування. Проблемою з гепатитом є те, що у 80% тих, хто хворіє, ця інфекція викликає запалення печінки і часто призводить до цирозу печінки. На жаль, організм не може сам побороти вірус гепатиту С, на відміну від коронавірусу.
Так само ми виконуємо тест на антитіла до ВІЛ, які залишаються в організмі назавжди.

Антитіла бувають кількох класів, але IgG залишаються в нашому організмі найдовше, а деколи — на все життя.
Антитіла складають головну частину гуморального імунітету. IgG — головний тип антитіл крові і міжклітинної рідини, тому вони беруть участь в контролі інфекції по всьому тілу, зв'язуючись з різними патогенами: вірусами, бактеріями, грибками, паразитами.
Зв'язування IgG з патогенами (інфекціями та токсинами) викликає їх іммобілізацію і зв'язування один з одним (агглютинацію).
Покривання поверхні патогена молекулами IgG (опсонизація) дозволяє клітинам-фагоцитам (підклас лейкоцитів) розпізнати, поглинути і знищити його.
Крім того, IgG активує класичний шлях системи комплементу, що призводить до утворення білків, які нищать патоген. Молекули IgG також здатні до зв'язування і нейтралізації токсинів.

Дуже коротко про антитіла та їх захист при ковіді!
1. Антитіла, які виробились після хвороби, можуть циркулювати в нашому організмі більше року й, можливо, значно довше. Ми не знаємо, скільки точно, бо пандемія триває лише 2 роки.

2. Чи вони нас захищають? Так, це наш найкращий природний захист. Вони захищають нас від повторного зараження вірусом і, так виглядає, що й від нових його штамів.

3. Якби вони не захищали, усі б хворіли, як при грипі, щороку. А ми такого не спостерігаємо. Хворіє повторно менше 0,1%.

4. Чи є у нас клітинний імунітет, який захищає нас після перенесеного ковіду? Так, звичайно, він є, але виконання тестів є складним і дорогим, тому широко поки не проводиться.

5. Чи є сенс щомісяця виконувати тест на антитіла після хвороби? Звичайно, немає. Можна виконати раз на 6 місяців чи раз на рік, і цього буде достатньо.
Якщо антитіла повністю зникнуть, тоді варто задуматись про вакцинацію, якщо ж вони присутні вакцинуватись не потрібно.
Але в чому ж непорозуміння? В тому, що країни ЄС хочуть від нас сертифікат вакцинацій, і їм все одно, чи ми хворіли і чи маємо антитіла, хоча, на мою думку, це не зовсім коректно ставити такі вимоги. Наявність нейтралізуючих антитіл мала б бути важливим доказом того, що ви маєте захист.

6. Чи мають вакцини побічні дії? Так, звичайно, усі мають. Але ми розуміємо, що ті, хто не хворів і є в групі ризику важкого ковіду, можуть вакцинуватись вакцинами з ЄС, і тоді ми, можливо, отримаємо менше госпіталізацій під час нової хвилі, яка ймовірно таки буде.

7. Вакцинація не захищає від зараження коронавірусом, тому це тільки частина стратегії боротьби з пандемією. До речі, не розумію, чому ті, хто є вакциновані і перетинають наш кордон, не мають виконувати тестів на ковід (плр чи антигену), бо насправді по всіх канонах епідеміології, вони можуть захворіти і привести вірус в іншу країну. Мабуть, за логікою епідеміологів, штами Дельта та Лямбда таки нейтралізуються антитілами від вакцин, але виробники вакцин попередили, що вакцина впливає тільки на перебіг ковіду, а не захищає від зараження вірусом. (Якщо я помиляюсь, будь ласка, дайте посилання на міжнародні джерела, де написано, що вакциновані не захворіють ковідом.) Ну і ще потрібно пам'ятати, що паспорт поки діє тільки 6 місяців, а далі необхідна повторна вакцинація за новими міжнародними правилами.
Найгірше зараз те, що кожного тижня у нас з'являються нові й нові фейки, які значно швидше потрапляють у голови українців і призводять до нових хвиль паніки.



 
Яка вакцина краща ми поки також сказати не можемо. Усі, ніби, спрацювали в ЄС, а по китайській будемо слідкувати за Туреччиною, бо в них також вакцинують більшість населення нею.

Чи зникне пандемія взагалі.
Виглядає, що так, але коли саме, вгадати важко, тому поки не панікуємо і спокійно адаптуємось до нових викликів!

Чи можу я як лікар свідомо вводити в оману тих, хто за мною слідкує і казати, що імунітет у всіх, хто перехворів, дорівнює нулю? Ні, я не можу.

Чи можу я як лікар стверджувати, що вакцинованим українцям не варто переживати за ковід, бо заразитись вірусом вони не зможуть? Ні, не можу.

Тому, ще раз хочу наголосити: щоб уникнути важкого перебігу ковіду та постковіду вакцинація мега потрібна, у першу чергу для людей, які є у групі ризику і які ще не хворіли.
Це спрацювало у Британії та Франції. Поки що їхні лікарні не переповнені, як у Росії, де тактика боротьби з ковідом за допомогою власної вакцини себе не виправдала.

У нас тільки початок нової хвилі. Як цей вірус поширюється, ніхто не розуміє. Чому у нас поки відносно спокійно, ми пояснити не можемо (адже карантин практично відсутній). Але оскільки спалахнули і Європа, і Росія, у нас також може статися "пожежа" — згадайте минулий рік. 
Складається враження, що історія рухається по спіралі!

Разом ми сила!
Бережіть себе та своє здоров'я.
Шануйте медиків!
Все буде добре!

© Тарас Жиравецький

НАГАДЄМО, що в Україні щеплюють проти COVID-19 чотирма препаратами: Moderna, AstraZeneca, Pfizer та Sinovac.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар