У Мін’юсті на керівних посадах працюватиме команда грузинських фахівців

14 січня 2015 року міністр юстиції України Павло Петренко представив команду грузинських фахівців, які вивили готовність прийняти українське громадянство й долучитися до проведення низки масштабних реформ у міністерстві.

«У Міністерстві юстиції незабаром почнуть працювати іноземні фахівці, які зголосилися стати громадянами України. Вони опікуватимуться проведенням реформ, які ми плануємо запроваджувати впродовж цього року», — зазначив міністр.

Павло Петренко повідомив, що на посаду заступника міністра юстиції запрошено Гію Гецадзе: «Це висококласний фахівець. На сьогодні він має величезний досвід роботи у системі державного апарату Грузії».

У Грузії Гія Гецадзе був заступником Міністра юстиції, заступником Міністра внутрішніх справ, секретарем Вищої ради юстиції, членом Конституційної комісії, а на сьогодні — декан юридичногот факультету Тбіліського університету, професор права. Також він довгий час працював у міжнародних організаціях.


«Це та людина, яка фактично започатковувала реформу органів юстиції в Грузії. Також він був співавтором реформи органів внутрішніх справ, а у період, коли обіймав посаду заступника Міністра внутрішніх справ, відбулося повне персональне оновлення поліції Грузії», — наголосив Павло Петренко.

За його словами, у Мін’юсті Гія Гецадзе відповідатиме за антикорупційну політику, роботу комітету з реформування Державної виконавчої служби та Державної реєстраційної служби та роботу кадрової комісії, яка займатиметься відбором кандидатур на керівні посади в органах юстиції — як у центральному апараті, так у регіонах.

Міністр юстиції України також представив Джамбула Ебаноїдзе — ще одного фахівця, який працював в Грузії на керівних посадах, а тепер погодився обіймати одну з керівних посад в системі Державної реєстраційної служби. 

«Він був головою Національного агентства публічних реєстрів, заступником Міністра юстиції, головою Національного бюро виконань, головою Митної служби і запроваджував реформу податкової системи Грузії, а як фахівець галузі права побудував систему публічних сервісів у Грузії, яка буда визнана фактично всім світом», — повідомив Міністр юстиції України.

За словами Павла Петренка, упродовж дев’яти місяців Джамбул Ебаноїдзе плідно співпрацював з командою українських спеціалістів як керівник експертної групи з напрацювання концепції реформування Державної виконавчої служби та Державної реєстраційної служби України.

Ще одним членом команди став Георгій Циклаурі, котрий працював в системі реєстраційної служби Грузії. 

«Це та людина, яка має величезний практичний досвід. Він погодився прийти до нас на роботу в Державну реєстраційну служби, і вони спільно з Джамбулом Ебаноїдзе будуть запроваджувати узгоджені ініціативи з реформування Міністерства юстиції», — наголосив Міністр. 

Він додав, що Георгій Циклаурі у системі Міністерства юстиції Грузії пройшов усі етапи реформування, був долучений до реформування системи публічних реєстрів цієї країни.

Ще один блок, який підлягає реформуванню, — це система Державної виконавчої служби. На роботу у цю службу також було запрошено фахівця з Грузії — Хатію Шелію. У своїй країні вона очолювала юридичний департамент Національного бюро виконань Грузії під час впровадження реформ.

«Хатія Шелія також обійматиме керівну посаду в системі Державної виконавчої служби України», — повідомив Павло Петренко.

«Державна виконавча службу у сприйнятті наших громадян за рівнем недовіри до цього органу стоїть на одному щаблі з органами внутрішніх справ, судами, правоохоронними органами. Це та система, яка фактично не працює на захист інтересів особи», — сказав міністр.

Зараз розробляється концепція і готується проект закону щодо введення інституту приватних виконавців і зміни філософії виконання судових рішень. За словами міністра, на першому етапі реформ відбудеться оптимізація структури Державної виконавчої служби: «Це кардинальна зміна персонального складу державних виконавців, встановлення механізмів їхнього контролю і їх мотивації», — зазначив Павло Петренко.

Він також повідомив, що вже наступного тижня буде презентовано план дій і програму, яка виконуватиметься комітетом реформ при Міністерстві разом з фахівцями з Грузії. «Ви будете приємно здивовані тими реформами, які ми плануємо здійснити у наступні 3-6 місяців у Міністерстві юстиції», — наголосив міністр.

Павло Петренко зазначив, що 14 січня грузинські фахівці були представлені на засіданні Уряду. Як тільки будуть прийняті відповідні рішення щодо отримання ними українського громадянства, відбудеться юридичне оформлення призначення грузинських фахівців на керівні посади в системі міністерства.

За його словами, ці фахівці входять у систему Міністерства юстиції України командою. Крім того, багато експертів, які не отримали українське громадянство, готові надавати консультативну допомогу в Україні у рамках роботи комітету реформ в міністерстві.

 (За матеріалами Урядового порталу)

Немає коментарів:

Дописати коментар